Jedan je Brit. Stvarno!
Pročitajte što je o njemu nakon oproštaja u Spomengaju napisala njegova „ljudica“…
BRIT – JEDAN, JEDINI, NEPONOVLJIVI…
Kada u svijetu švicaraca kažete „Brit“, to je dovoljno. Brit nije samo švicarski bijeli ovčar. Brit je posebna kategorija.
Brit je pas koji je postao legenda ove pasmine još u svojim mladim godinama. Svojom pojavom zadivio je svakoga. Iako je Brit prvenstveno bio ljubimac, kralj naše kuće i šampion naših srdaca, bio je i savršen primjerak pasmine te su ga poštovali diljem kugle zemaljske.
Krenuli smo sramežljivo i nesigurno u izložbene vode, a postigli toliko toga da se uopće ne mogu ni sjetiti svih njegovih uspjeha. Brit je zatvarao šampionate zemalja u koje bi koraknuo takvom lakoćom i poletom! Svi su mu se divili. Pas koji je bio savršen u stavu i još savršeniji u pokretu.
Postao je prvi švicarski bijeli ovčar na svijetu sa titulom Inter Ch, prvi Grand Ch Slovenije, prvi Grand Ch Hrvatske, prvi strani pas koji je s lakoćom zatvorio klupski šampionat Njemačke, prvi i jedini švicarac koji je bio austrijski Bundessieger 3 godine za redom (a nakon njega tu su titulu osvajali njegovi sinovi i njegov unuk), prvi i jedini pas ikada koji je dva dana za redom bio Kralj šampiona te automatski Zlatni kralj šampiona, prvi i jedini švicarac koji je sa grupom potomaka stajao na podiju svjetske izložbe…. Promovirali smo hrvatsku kinologiju diljem svijeta.
Neću nabrajati njegove titule i šampionate, nije ni bitno. On je ionako bio i puno više od toga. Pas savršene naravi, stabilnog karaktera, najbolji prijatelj i suputnik.
Nijedan pridjev nije dovoljno dobar da bi ga opisao u pravom svjetlu.
Koristili su ga u uzgoju mnogi poznati uzgajivači, pa tako njegove potomke možemo naći na svim kontinentima. I zato nikad neću reći „Brit je živio“ jer Brit i dalje živi i živjet će zauvijek u ostavštini i svojim potomcima….
Brit je pas koji je promijenio moj život, odveo ga u pravom smjeru i čast mi je bilo zvati ga mojim psom. Hvala ti, Brit, za svaku sekundu provedenu u tvom društvu. Volim te, kralju, čekaj me tamo iza duge….
Zauvijek tvoja,
Goga